Mustafa Cem KAĞNICI

Mustafa Cem KAĞNICI

YUNUS EMRE VE SEVGİ

2021 yılının Unesco tarafından Yunus Emre yılı olarak belirlenmesi ilimizin tanıtımı açısından bizler için çok önemli. Bunun gereğini Karaman'da kalbi Yunus Emre ve İimiz için atan herkesin anlaması ve gerekli çalışmalara katkı vermesi gerekiyor.  Kasım'da Eskişehir’de yapılan ve devletimizin üst kademe bürokratlarının da katıldığı toplantının eşleniğinin acil olarak ilimizde de yapılması ilk adım olabilir.
İimizle özdeşleşmiş bu topraklarda yaşamış ve sahip çıkmamız gereken nice değerlerimiz var bunlar başta ataları Taşkale’den göçmüş  Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Yunus Emre, Hz Mevlana, Kazım Kara Bekir Paşa, Piri Reis, Şeyh Edebali ve niceleri.
Gelelim Yunus Emre konusuna evet Yunus Emre Karamanlıdır. Yunus Emre'yle ilgili bütün kaynak ve belgelerde, atalarının Horasan'dan gelerek Karaman eyaleti topraklarına yerleştiği ve Yunus'un Karaman'da yaşadığı açıkça belirtilmektedir.
Yavuz Sultan Selim döneminin Konya il yazıcı defterindeki belge Başbakanlık arşivindedir. Bu belgede Yunus'un bağlı bulunduğu aile reisi İsmail Hacı'nın, cemaati ile birlikte Horasan'dan Larende'ye (Karaman) gelerek; burada yerleşip yurt edindiği yazılıdır.
Bu belgede adı geçen Hacı İsmail Köyü, Yunus Emre’nin dedesi olan Hacı İsmail tarafından kurulmuş ve Yeşildere yakınlarındadır. Yine bu belgede Yunus Emre'nin, Karamanoğlu İbrahim Bey'den Yerce adındaki yeri satın aldığı ve ölünce mülkünün çocuklarına miras kaldığı belirtilmektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde 1648 yılında Karaman'a gelişinden bahisle "Kirişçi Baba Caminde Yunus Emre Hazretleri merkadi (mezarı) bulunmaktadır yazmıştır.

Aslında konuyu Yunus Emre'nin Karamanlı olmasından veya Anadolu'nun diğer yerlerinde yaşamış olması iddiasından başka bir yönünü daha incelemek gerekir. O şiirlerinde sevgi, hoşgörü gibi insani duyguları hep öne çıkarmıştır.
İyilik ve kötülüğün sözden geldiğini, ifadesini doğru bulmayan sözün, nelere yolaçabileceğini görmüştür. O'na göre söz, insanları dost da düşman da eden bir araçtır. İnsanları kırmamak için, iyi ve tatlı sözler söylenmesinden yanadır. Biz de toplum olarak bu duyguları en çok ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz.
Pandeminin yarattığı sağlık sorunları ve ekonomik sorunlar milletçe birbirimize daha sıkı sarılmamızı gerektirmektedir. Yüzyıllar boyunca dayanışmanın, sevginin ve kardeşliğin hakim olduğu Anadolu topraklarında yaşıyor olma şansına sahibiz ama bizler birbirimizi ötekileştiren benden değilsen yoksun anlayışına, empati yapmayan, birbirini anlamayan, sevmeyen anlayışa yenik düşmemeli ve geçit vermemeliyiz.



Anadolu toprakları Yunus'un, Hz Mevlana'nın, Hacı Bektaşi Veli'nin yaşadığı topraklardır.Yunus’un söylediği gibi   ‘’Sevelim sevilelim bu dünya kimseye kalmaz’’  anlayışını yaşantılarımızda öne alarak tekrar kucaklaşmalıyız bunu Karamandan uygulamaya başlamalı ve yurdun her köşesine yaymalıyız.
    Tabii ki ilimiz için diğer önemli konuyu Unesco'nun ilan ettiği Yunus Emre yılınıKaramanın tanıtımında en üst düzeyde kullanmak zorundayız. Bu konuda gerekli girişimler acilen başlatılmalı bu yıl yapılacak etkinliklerin önemli bir kısmının Karamanda olması sağlanmalıdır.Bunun için başta Maliye Bakanımız,Milletvekillerimiz,Valimiz,Belediye Başkanımız, Ankara'daki Karamanlı bürokratlarımız, STK‘larımız, meslek odaları ve Siyasi Partilerimiz ve konuda emek vermek isteyen herkesle  ortak bir hareket noktası oluşturup sesimizi ve Karaman'ı tüm dünyaya duyurabiliriz. 2021 yılında da daha önce yaptığımız gibi bu şansı yine bir trene bindirip başka yerlere göndermeyelim.
Unutmayalım ki’YunusEmre’siz Karaman,Karaman’sız Yunus Emre olmaz.’’
Sağlıcakla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Cem KAĞNICI Arşivi