Bilgi Teknolojileri ve Etkin Kullanımı

Bilgi teknolojisi, 21. Yüz yılda bilgiye erişmemizi, saklamamızı, paylaşmamızı ve iletmemizi sağlayan bilgisayar sistemlerini, ağları ve depolama cihazlarını ifade etmektedir.Bu yazımda bilgi teknolojileri ve etkili kullanımına dair bilgi vermeye çalışacağım.

Bilgi teknolojileri, aile ve arkadaşlar arasındaki iletişimden iş hayatında başarılı olmaya kadar günlük yaşamda hayati bir rol oynamaktadır. Etkili kullanıldıklarında daha iyi verimlilik, artan üretkenlik ve daha düşük maliyetler sağlayabilmektedirler.

Teknoloji, çalışanlar arasındaki iletişimi basitleştirmekte ve çalışanların ofisler arasında bilgi aktarımını kolaylaştırmaktadır. Aynı ofisi paylaşmayan iş arkadaşları arasında karşılıklı e-posta göndermek yerine, anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü aramalar veya sohbet uygulamaları, çalışanların internet üzerinden birbirleriyle kolayca iletişim kurmasını sağlamakta, toplantı ve planlama gibi iş streslerini azaltmaktadır. Ayrıca çalışanlar arasında daha net iletişim kurulmasını sağlayarak eleştirel düşünme yeteneğinin artmasına neden olmaktadır.

Bilgi teknolojisi, operasyonel ve yönetsel süreçleri kolaylaştırarak, çalışanlara dair görevleri otomatikleştirerek üretkenliği ve verimi artırmaktadır. Hedef kitleye ulaşma ve hizmet sunumu açısından iş dünyasında önemli rol oynamaktadır.

Bilgi teknolojisiayı zamanda kuruluşların performanslarını izlemelerine ve ölçmelerine olanak tanıyarak iyileştirme alanlarının belirlenmesine yardımcı olmaktadır. İzleme ve performans analizleri ile çalışanlar performans açısından izlenebildiği gibi, hedef kitle memnuniyeti, pazar trendleri, kurum içi durum analizleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Ayrıca veri güvenliğine dair tehditler kolaylıkla tesbit edilmekte ve güvenlik önlemleri zamanında alınabilmektedir.

Hızlı üretilen bilgi sayesinde teknoloji kendisini sürekli yenilemekte ve yeni ürünler kullanımı teşvik etmektedir. Bir kişi, teknoloji aktif kullanması ile saniyede yaklaşık 1,7 MB veri üretmekte buda, günde 146.8880 MB veri demektir. Bu veriler hedef kitlesini anlamak isteyen markalar veya sosyal medya gönderilerini optimize etmek isteyen kişiler için muazzam bir kaynağı haline gelmiştir. Artık günlük hayatta konuşulan kelimeler, almamızı bekleyen bir ürün olarak direk karşımıza çıkabilmektedir.

Bilgi teknolojisinin diğer bir avantajı ise büyük çaptaki kurumsal verileri analiz ederek hızlı ve gerçekçi sonuçlar verebilmesidir. Hedef kitle analizleri kolaylıkla yapılabilmekte, ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Ancak teknoloji aynı zamanda riskleri de beraberinde getirmektedir. Tüm yeni gelişmeler aynı zamanda olumsuz faaliyetler gösterenler açısında etkin olarak kullanılmaktadır. Bilinçli kullanılmadığı durumlarda yaşam kalitesini düşürdüğü gibi zaman ve verim kaybına neden olmaktadır. Bu durumda ise maliyetler artmakta her anlamda hayata dair olumsuz yansımaları görülmektedir.

Bilgi teknolojisi, her anlamda hayatın bir parçası olmuş durumda ve bilinçli bir yaşam benimsemeyi gerektiriyor. Okul yıllarında bilgi teknolojilerine etkin yaklaşım eğitim sürecindeki beklentilere olumlu yansıyacaktır. Dijital okuryazarlık ve medya okuryazarlığına verilen önem ile teknoloji ile barışık, risk ve fayda analizini yapabilen, yapay zeka gibi üst düzey teknolojiler ile baş edebilen nesiller yetişecektir.

Fatih Bircan – Eğitimci Yazar

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Bircan Arşivi