Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı okuma normal şartlarda okuduğumuz bir metni etkili bir şekilde daha az sürede okumaktır. Etkili, çünkü hızlı okuyanlar okuduğunu daha iyi anlamaktadır.

Normal şartlarda bir okuyucu 150- 250 kelime aralığında okumaktadır. Bu ise okuma açısından epey yavaş  olduğumuz anlamına geliyor. Bu şartlarda okuduğumuz zaman kitapları bitirmekte zorlanıyor, soru çözerken epey zaman kaybediyoruz.

Teknikler ile kısa sürede 500 kelime üzerine çıkmanız mümkün. Buda her anlamda bilgi sahibi olmanızı kolaylaştıracak bir durum. Çünkü etrafımızda gezen broşürleri bile okumak için zamana ihtiyacımız var.

Zaman hızlı olma ve koşturmaca arasında mutlu olmayı becerebilme zamanı. Çünkü teknolojik gelişmeler bizi hızlı olmaya zorladığı gibi aynı zamanda yoruyor.

Hızlı bir okuyucu işinde ve okulundaki gelişmelere daha çabuk adapte olacağı gibi, hızla üretilen bilgiye de hakim olacağından başarısı artacaktır. Hızlı okuma tekniklerinin eğitim döneminde ilkokul sırlarından itibaren çocuklara verilmesi gerektiği kanaatindeyim. Çünkü okuma seviyemiz geliştirilmediği taktirde gelişme göstermiyor.

Günümüz şartlarında artık okumaya pek zaman ayıramaz olduk. Üstelik kitap okuma sevgisi kazanmak ayrı bir sanat olmuş durumda. Çok bilgi üretilmesine rağmen gün içindeki okumalarımız çok sınırlı. Belki hızlı okuma teknikleri bu anlamda bizim en büyük yardımız olacaktır. Bir yandan koşturmaca devam ederken diğer yandan kitap okumaya fırsat bulacaksınız. Üstelik bu okumalar işinize ve hayatınıza olumlu bir şekilde yansıyacak.

Hızlı okuma teknikleri son elli yıldır dünya gündeminde yer alamaya başladı. Ve aşağı yukarı her yerde aynı uygulamalar ile okuma hızı yükseltilmeye çalışılmaktadır. Hızlı okumayı istemek başlangıç için iyi olacaktır.

Fatih Bircan / Eğitimci Yazar

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Bircan Arşivi