Düğün sırasında takılan tüm takılar hangi eşe kim tarafından takıldığına bakılmaksızın kadına aittir.
Erkeğe takılan takılardan sadece erkeğin kullanımına özgü nitelikte olabilecek olanlar erkeğe aittir.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi verdiği kararda ; Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları , kim tarafından ,kime takılırsa takılsın , kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır demiştir. ( Yargıtay 3. H.D. 5/11/2015 tarih ve 2014/21125 Esas ,2015/17417 Karar )Yargıtay’ın diğer emsal kararları da bu yöndedir.
Düğün takıları boşanma davasında talep edilebileceği gibi boşanma kararından sonra ayrı bir dava ile de talep edilebilmektedir.
Bu konuda açılacak bir davada takıların iadesi , iade mümkün değilse de takıların bedeli talep edilecektir. Düğün takılarının evlilik ihtiyaçlarına , ortak giderlere , düğün masraflarına vs. harcanması halinde dahi kadının boşanma halinde takıları talep edebilme hakkı vardır.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi emsal niteliğindeki verdiği kararında ; Ziynet eşyalarının tarafların tüp bebek tedavisi için kullanıldığının anlaşıldığını , bozdurulan ziynet eşyalarının rıza ile ve iade şartı olmaksızın verildiğini erkeğin ispatlamak zorunda olduğunu , erkeğin bu durumu ispat edemediğinden dava konusu ziynet eşyalarınıkadına iade ile mükellef olduğunu belirtmiştir. (Yargıtay 2.H.D.19/11/2018,2017/1769,2018/13037 )
Kadın hür iradesi ile ve iade edilmemek şartıyla düğün takılarını erkeğe vermişse artık bu durumda takıları geri isteyemez , böylesi bir halin varlığını ispat yükü erkekte olup kadının rıza ile kendisine iade edilmemek üzere takıları verdiğini ispatlaması gerekmektedir.