Bebeklerde Ağlama Sonrası Bayılma
Genellikle okulöncesi dönemde görülen, en sık 2 yaş civarı çocuklarda karşılaşılan can yanması, sinirlenme, heyecanlanma ya da kızma sonrası ağlama ile ortaya çıkan ve aileleri endişelendiren morarma ve bayılma ataklarıdır.
Genellikle okulöncesi dönemde görülen, en sık 2 yaş civarı çocuklarda karşılaşılan can yanması, sinirlenme, heyecanlanma ya da kızma sonrası ağlama ile ortaya çıkan ve aileleri endişelendiren morarma ve bayılma ataklarıdır.
Bazı bebekler çok ağladıklarında nefeslerini tutup oksijensiz kalarak bayılabilirler. Burada ki nefes tutma bilinçli değildir, istemsiz ve refleksif bir davranıştır. Ağlayan bebeğin nefesini tuttuğu için göğüs kafesindeki basınç artar ve bu da kalp atımını yavaşlatır. Sonuç olarakta beyine yeterince oksijen gitmediğinden bayılma gerçekleşir.
Bebeklerde Ağlama Sonrası Bayılma katılma nöbeti olarakta adlandırılır. Bu katılma nöbetleri sıklıkla 3-24 ay arasındaki çocuklarda gözlemlenir. Her 20 bebekten birinde bu katılma nöbetleri görülebilir. Kız ve erkek bebeklerde görülme sıklığı eşittir. Katılma tamamen selim seyirlidir, zararsızdır. Morarma ve bayılma birlikteliği ile çocuk nörolojisi ve kardiyolojisine yönlendirilen yaygın hasta gruplarıdır.
Bu katılma nöbetleri genellikle epilepsi nöbetleri ile karıştırılır ancak bu katılma nöbetleri uyanıkken gerçekleşirken, epilepsi nöbetleri ise uyurken gerçekleşir.
Belirtileri Nelerdir?
1) Bebekte ağlarken 40-50 saniye nefeste kesilme,
2) Morarma,
3) Kalp atımının yavaşlaması,
4) Nöbetten hemen önce sinirlenme, canının yanması, korkma, heyecan, kızma vb.
5) Nöbetlere nadiren kasılmalarda eşlik eder,
6) Bayılma.
Nedenleri nelerdir? Tedavisi var mıdır?
Vücuttaki demir eksikliği katılma nöbetinin nedenlerinden biridir. Çünkü demir beyin gelişimindeki ve sinir gelişimindeki bazı maddelerin yapımında yardımcı bir maddedir ve eksikliği nöbeti tetikleyebilir. Bir diğer nedeni olarakta psikolojik etmenler ele alınmaktadır. Katılma nöbetinde genellikle ilaçla tedaviye gerek duyulmamaktadır ancak katılmada sonra havale geçiren, şiddetli kasılmalar yaşan dirençli bebeklerde ilaç tedavisi uygulanabilir.
Nöbet sırasında ne yapılmalı?
Öncelikle nöbet sırasında annenin sakin olması ve çocuğun dikkatini dağıtmaya çalışmadı gereklidir. Kusma ihtimali göz önüne alınarak ciğerlerine kaçmaması için bebek yan yatırılmalıdır. Ayrıca bebeğin düşüp yaralanma ihtimaline karşı da önlem alınmalıdır.