Bu kadar çok ayakkabı çeşidi ve modeli varken hangisini alacağımıza karar veremiyoruz. Aklımıza ilk gelen soru hangisinin daha çok yakışacağı ya da ayakkabının fiyatı. Ama ilk soru şu olmalı; Ayakkabı seçimi nasıl yapılır? Sizin için doğru ayakkabıyı öğlenden sonra almalısınız. Ayak sağlığı için uygun topuk yüksekliği seçilmelidir. Günlük kullanım için kullanılan malzeme göz önünde bulundurulmalıdır. Ayak numarasına uygun ayakkabı seçilmelidir.
Ayaklar bütün gün vücudumuzu taşır. Öğleden sonra şişen ayaklarla ayakkabı denemek, almak daha sağlıklı bir seçim olur. Çünkü şişmeyen ayaklarımızla denediğimiz ayakkabı, günün sonuna doğru rahatsız eder, sıkar, topuğa doğru bir şiddet uygular hatta ayak parmaklarının sıkışmasından dolayı ayak parmaklarında şekil bozukluğu meydana gelebilir.
Yüksek topuklu veya çivi topuklu ayakkabılar bayanlara son derece yakışsa da ayak sağlığını da bir o kadar tehdit etmektedir. Ayağın ön kısmına yapılan büyük yük ayakların stres yüklenmesine neden olur. Vücut ağırlık merkezinin değişmesinden diz kalça bel bölgesinde ağrılar görülebilir. Bu ağrılar zamanla kronikleşebilir. Ama bu düztaban ayakkabının da sağlıklı olduğunu göstermez. Uzmanlar 4-5 cm yükseklikte ayakkabıların sağlıklı olduğu görüşünde. Düztaban ayakkabılardan vazgeçemiyorsanız içine topuk yükseltici konulabilir.
Çok önemli olduğu düşünülmese de ayakkabı da kullanılan malzemeler önem arz eder. Ayakkabının tabanı dayanıklı ve esnek olmalı. Günlük kullanım için neolit taban, kış aylarında ayağımızı soğuktan korumak için termo tabanlar tercih edilmelidir. Ayaklarımızın ayakkabı içinde hava alması lazım, Bu yüzden ilk tercihimiz deri olmalıdır ve sentetik malzemelerden kaçınılmalıdır. Sebebi ise özellikle yaz aylarında görülen ayak mantarını önlemek.
Her zaman ayak numarasına uygun ayakkabı seçilmelidir. Ayak numarasından küçük veya büyük numara ayakkabı kullanımı ilerde büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle çocuklarda ayak numarasına uygun olmayan ayakkabını alınması yürüme bozukluğuna sebep olabilir. Bu nedenle çocuklarda ayak numarası bir veya iki yıl arayla kontrol edilmelidir.
Ayrıca yetişkinlerde ayak genişleyebilir. Çocukların kontrol sıklığı kadar olmasa da dört senede bir yetişkinler de ayak numarasını kontrol etmelidir. Ayaklarımızın ayakkabı içinde rahat etmeli gerekir. En uzun ayak parmağımızla ayakkabının ucu arasında bir miktar boşluk olması lazım, Bu boşluk bir santimi geçmemeli.