e karaman - Çok eski zamanlara dayanan arıcılık, insanların şeker ihtiyacını karşılaması için yapılmaktaydı. Eski çağlarda bile insanlar şeker yerine balı tercih etmekteydi Çünkü bal kana çabuk karışan zararsız bir besin maddesi olduğu için insanlar bu işin üretimini yaparak para kazanmaktaydı.
Bu sebeplerden dolayı arıcılık çok eski zamanlara dayanmaktadır. Önceleri bal arıları insanlar tarafından beslenilmediği zamanlarda ağaç kovuklarına ballarını bırakırlardı. M.Ö 5000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Günümüzde ise arıcılık sürekli gelişen bir tarım sektörü haline gelmiştir. İnsanlar arıcılık nasıl yapılır sorusu ile yola çıkarak uygun iklim şartlarında bu işi yapmaktadırlar. Özellikle bahar mevsiminde arılar kendileri kovanın içini temizleyerek arı yapmaya hazır hale getirirler.- İyi Bir Arıcının Dikkat Etmesi Gerekenler:
Kovanda kraliçe arının olup olmadığını kontrol etmelidir. Kraliçe arının yumurtlayıp yumurtlamadığına bakmalıdır. İşçi arıların durumuna ve kaç adet olduğuna bakmalıdır. Kovan içinde arıların beslenmesi için yetecek kadar bal var mıdır diye kontrolü sağlamalıdır. Kovandaki arıların sağlık durumunu incelemelidir. Kovanın temizliğine dikkat etmelidir.
- Arıcılık Yapılacak Yerde Aranan Şartlar:
Arıcılık nasıl yapılır? İşte bu sorunun cevabını bulmak için arıcılık yapılacak yerde aranan şartları incelemeliyiz. Arılar en çok sessiz ve sakin yerde çalışmayı severler. İşlek yol kenarlarından uzak durmalıdır. Arabalar arılara çarparak ölmelerine sebep olurlar. Büyük ve küçükbaş hayvanların devamlı olarak geçtiği yerlere de kovanlar konulmamalıdır. İmalat artıklarının olduğu özellikle de zehirli artıkların olduğu yerlerden kovanlar uzak durmalıdır. Kanalizasyonların açıktan geçtiği mekânlarda uygun olmaz. Günlük olarak kovanların 3-4 saat güneş görebileceği yerler tercih edilmelidir. Yılın her mevsiminde çiçek açan bölgeler tercih edilmelidir.
- Hastalık Ve Parazit Kontrolü:
Herhangi bir hastalık ile karşılaşıldığında mutlaka bu işin uzmanına danışılmalıdır. Arıların birçok düşmanları ve hastalık yapıcı zararlıları vardır. Örneğin mum kelebeği kovana girerek yumurtalarını bırakır ve kurtçukların oluşmasına sebep olur. Bu da kovanda bulunan peteklerin mumunu yemesi demektir. Böylece kovana ciddi boyutta zararlar verirler. İlkbaharda arıların ölmesine sebep olan dizanteri hastalığı pekmezin ya da şekerli suların hijyenik olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu gibi durumların olmaması için sürekli kontrollerin yapılması gerekmektedir. Hastalıklar sonucunda içerisi ölü arılarla dolan kovanlar mutlaka temizlenmelidir.
- Arılar Ne İle Beslenmelidir?
Arıcılık nasıl yapılır sorusunun cevabı içerisinde arıların beslenmesinin nasıl olacağı da çok önemlidir. Süzülmüş balı ve şekerli şurubu çok seven arılara yem akşam verilerek sabah tekrardan alınması gerekmektedir. Yağmacılık gibi sıkıntılı durumların olmaması için gündüz beslenmesi tercih edilmemektedir. Soğuk günlerde ise bal bitene kadar kovanın içinde durması sorun olmaz.